21, Lis, 2024
Klíčové vlastnosti zelených potravin

Klíčové vlastnosti zelených potravin

Klíčové vlastnosti zelených potravin v 6 bodech.

 

1. Zelené potraviny sytí i čistí organismus zároveň.

Jsme složeni přibližně ze 70 biliónů buněk. Každá buňka stejně jako celý organismus potřebuje hodnotnou stravu a dokonalé vylučování. Zelené nápoje buňky sytí i pročišťují zároveň. Čištěním a zásobováním organismu prodlužujeme biologický věk. Mezi věkem “chronologickým”a “biologickým” je výrazný rozdíl. Chronologické stáří je definováno datem narození. Je to počet let, která jsme již prožili. Tento věk ale nic neříká o tom, kolik let je před námi. To naznačuje věk “biologický”. Je to věk reálný, který vyjadřuje míru opotřebení organismu. Dvěma lidem je čtyřicet let a jeden vypadá a cítí se na třicet. Druhý, chronologicky stejně starý, vypadá na padesát a cítí se na sto. To je reálný, biologický věk. Je určován genetikou, psychikou, vnějšími okolnostmi a životním stylem, jehož podstatnou částí je výživa. Nejvíce pro své zdraví v této oblasti uděláme změnou obsahu našich talířů. Proti této změně stojí ale dvě mocné síly – nedostatek vůle a rychlá doba. Soudný člověk pohlédne na svůj talíř a odpoví si, zda je vše v pořádku. Pokud nikoliv, nejlepším řešením jsou zelené potraviny a zelené nápoje. Ty zhodnotí všechny potenciálně prospěšné složky našeho jídelníčku a zneškodní složky potenciálně škodlivé. Tím náš imunitní systém nastaví na vyšší výkonnost. Zelený nápoj neničí viry ani bakterie. Nepromazává klouby a neotupuje akutní bolest. Není, a přece JE “všelékem”. Povzbudí a posílí přirozenou imunitu a s problémy si stejně nikdo neporadí lépe, než ona sama.

2. Zelené potraviny jsou komplexní a přirozené.

Jejich fytolátky působí souvztažně a jejich účinek nelze srovnat s žádnou umělou kombinací. Látky jsou propojeny a posilují se. Dohromady tvoří chemickou reakci, podobnou “dominovému efektu”. Postavte články domina, vynechejte jediný kousek uprostřed a hra končí. I život je chemickou řetězovou reakcí, která končí ztrátou byť jediného prvku. V rostlinách bylo např. identifikováno přes 600 různých karotenů. Syntetika ale obsahují karoteny maximálně 3! Při norské studii podávali kuřákům preparáty s betakaroténem. Přestali s tím. Riziko onemocnění rakovinou plic vůbec neklesalo. Naproti tomu “obyčejná” mrkev snížila riziko o 40 %. V izolovaných preparátech prostě chybí spojovací látky, které účinky zvyšují. Američané za izolované látky utratí nejvíce peněz, přesto jsou až na 25. místě v žebříčku dlouhověkosti. Hans-Günter Berner v knize “Hladovění nad plným hrncem” vykresluje človíčka, který se cpe, tloustne, ale přesto umírá na nutriční podvýživu. Zdravotní problémy souvisejí i s nedostatkem minerálů. Vyčerpaná půda živí plodiny, ty sytí nás, a proto i přes plná břicha umíráme hlady. Co myslíte, chybí našemu tělu minerály jako například železo či vápník? Ano, chybí. A chybí nám na talíři? Nechybí! Naopak jsme jimi přejedeni jako žádná generace před námi! Žádná generace před námi se tolik necpala masem, sýrem a mlékem, které těmito látkami přetékají. Ni žádná generace se “neucpávala” sušenkami obohacenými vápníkem a vitamíny. A přesto žádná generace tolik netrpěla nedostatkem těchto látek, kterými se my krmíme od rána do večera. I kdybychom se vápníkem opravdu krmili od rána do večera, bez fytolátek a bez pohybu nám pouze zanese ledviny. Bez zásaditého prostředí a vazeb na fytolátky nám železo pouze zabetonuje stolici a tím potrhá konečník. Mnozí se úzce zajímají jen o nutriční hodnoty, ale nerozumí tomu, že látky účinkují v přirozeném prostředí 1000x silněji. Proto pozitivní reakce vyvolá již malinká dávka správné stravy.

3. Zelené potraviny mají vysoký obsah chlorofylu.

Jestli o kvalitě benzínu vypovídá výše oktanového čísla, tak o kvalitě zelené stravy vypovídá množství chlorofylového pigmentu. Už v roce 1940 přinesl chirurgický časopis “Journal of Surgery” zprávu o 1200 nemocných, kterým chlorofyl urychlil hojení ran. Chlorofyl se podle Barbary Simonsohnové chová jako “kondenzátor sluneční energie”. Dr. Swopeová o něm říká že “zelenou krev rostlin mění v našem těle na červenou”. Proč? Je pozoruhodné, že hemoglobin, naše krevní barvivo, má podobnou chemickou strukturu jako chlorofyl. Rostliny díky chlorofylu žijí a my lidé dýcháme. Chlorofyl nám zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran, popálenin a brání zánětům a infekcím. Díky němu dochází k lepšímu přenosu kyslíku, což zvyšuje výkon a brání vzniku infekčního prostředí. Zajímavý je názor léčitelů. Ti tvrdí: V zeleném barvivu je koncentrováno sluneční světlo a energie, která nám předává moudrost a lásku. Zelená hraje roli i při léčbě barvami, uklidňuje, harmonizuje a léčí tělo i duši. Zelená je barvou srdeční čakry, centra naší energie, a zelené potraviny tuto čakru posilují. Zelený ječmen obsahuje tryptofan, ze kterého se tvoří serotonin, hormon radosti a štěstí. Bez něj hloupneme a ztrácíme vyrovnanost a pocit štěstí. S poklesem hodnoty serotoninu přijde deprese a únava. Večer tělo přemění serotonin na melatonin a my lépe usínáme. Pozoruhodná shoda vědy a intuice, že? Chlorofyl je ale pouze jedním z řady dalších rostlinných barviv. V trávě se nachází i alfa a beta karoten, zeaxanthin a řada xantofylů. Ty ale nejsou vidět, protože je chlorofyl všechny překryje.

4. Zelené potraviny jsou enzymaticky aktivní.

Všichni se rodíme s jakousi “enzymatickou bankou”, jejíž vyčerpání znamená smrt. Tepelně zpracované jídlo sice chutná, ale zároveň se chová jako pijavice. Vysává naše enzymatické zásoby. Život z vlastních zásob připomíná příběh cesty kolem světa za 80 dní. S větrem o závod pluli cestovatelé za velkým cílem. Došlo uhlí, odtrhali dřevo z trupu lodi a nakonec spálili i drahocenný nábytek z podpalubí. Cíl byl důležitější než vybavení. A tělo funguje obdobně. Ideální strava organismus nevysává, ale sytí! I proto zelené nápoje pijí lidé, kteří sahají na hranice svých možností. Vrcholoví sportovci jako kulturista David Hawk, maratonec Jerry Dunn či profesionální golfová legenda Arnold Palmer jistě vědí, co dělají, když pravidelně pijí zelené nápoje.

5. Zelené potraviny jsou zásadotvorné.

98 % populace trpí nemocemi zubů. A jaká je příčina zubního kazu? Překyselení organismu. Nevěřte zázračným zubním pastám! Jistěže na kratičko osvěží dech a strhnou zubní plak, ale zuby se nekazí proto, že je málo čistíme, ale potřebujeme je čistit proto, že špatně jíme. Zelená strava působí zásadotvorně a to drží na uzdě rakovinotvorné látky žijící z překyselení. Nejdramatičtějším příkladem je krev. Ta prostě musí mít zásaditost okolo 7,4. To je otázka života a smrti. Jestliže hrozí celkové překyselení, organismus poměr kyselosti a zásad nerovnoměrně rozloží, aby nedošlo k ohrožení životně důležitých center. Obrazně řečeno, přelije zásaditost z míst, kde nás ztráta ideálního prostředí tolik neohrozí. Třeba z ústní dutiny, tenkého střeva a z močového ústrojí. Nejprve si “půjčí” od úst. Důsledkem je zvýšená kazivost zubů, zubní plak, krvácivost dásní, parodontóza a např. zápach z úst. Ještě horší je, že kyseliny naruší chuťové pohárky, čímž zvýší chuť na cukry, tuky a sůl. Zelené nápoje kyselost vyrovnávají. Ústní problémy pak přirozeně mizí. Zdraví není žádný zázrak! Být zdravý je normální. A co na to diabetici? Regulace zásaditosti upravuje průchod cukrů skrze střevní stěny. Tím se postupně normalizuje hladina cukru v krvi. I toto se děje zcela přirozeně! Je to funkce řádné stravy. Problém překyselení je učebnicovým příkladem vztahu: příčina – nemoc – léčba. Jen v Německu se za léky proti překyselení a pálení žáhy utratí 3 miliony euro ročně! Tyto “léky” na několik hodin neutralizují žaludeční kyseliny. Když ale kyselinu potřebujeme na trávení, máme smůlu, není. Nestrávená potrava putuje střevy a stane se jedovatou. Antacidy potlačí i kyselost, které je nezbytná. Pamatujme, překyselená těla potřebují “průplach” zásaditou stravou, jinak vzniká prostředí, ve kterém se nemoci líhnou jako kuřata v inkubátoru. Nemoc je parazit. Žije z nás. Sytí se námi. Nemoc si krmíme jako domácího mazlíčka, který se zvrhne v nezvládnutelnou bestii. Medicína je pouze “management krize”. Léky té námi vykrmené hyeně sice nasadí náhubek, ale jediným řešením je jíst zelenou stravu, která vývoj nemocí ruší. Přínos pro děti: šťáva z mladého ječmene má stejné pH jako mateřské mléko. Se zelenými nápoji začněte co nejdříve po odstavení od prsu. Mladý ječmen vytváří přirozené prostředí lépe než pasterizované kyselinotvorné ovocné džusy obsahující cukr. Navrhuji pokus. Zalijte své pokojové rostliny Coca-colou. Za dva dny odumřou z překyselení. U dětí můžete limonádami vyvolat osteoporózu už v jedenácti letech. Nezvykejte děti na sladké, vyrostou z nich slaboši! Učte je alespoň 1x denně pít “zelené mléko”. Trochu vykompenzujete zlozvyky, se kterými prohráváte a možná již ani nebojujete.

6. Zelené potraviny mají vysokou přirozenou antioxidační aktivitu.

Pokud neužíváme zelené antioxidanty, pleť trpí a stárne i přes sebedražší kosmetickou péči. Klaus Oberbeil říká: “Bez antioxidantů pleť při opalování žlukne stejně jako máslo ponechané na slunci”. Ministerstvo zemědělství v USA v doporučení z r. 1995 uvádí: “Antioxidanty v potravinách rostlinného původu snižují riziko onemocnění rakovinou a chronickými chorobami.” Zelená šťáva brání před rentgenovým i jinými druhy záření. Dr. Hagiwara popisuje zkušenost s kožním zánětem, který si způsobil vařící vodou: “Po opaření mi vznikly rozsáhlé mokvající puchýře a hrozila infekce. Podobné úrazy se mi těžce hojí, tak jsem popáleninu potíral šťávou z mladého ječmene. Léčba trvala kratší dobu a nebyla tak bolestivá”. Proto zadal dr. Hagiwara týmu výzkumníků úkol testovat šťávu na kožní onemocnění včetně slunečních popálenin. V severních zemích užívají světlovlasí lidé se špatnou pigmentací džus z ječmene i k vnějšímu potírání pokožky. Pro světlejší severské typy platí výzva k užívání zelených potravin o to více.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>